Műszaki vizsga

Kapcsolatfelvétel:
Tóth Autószerviz Eger
3300 Eger, Heves,
Deméndi út 18.
Telefon: +36 36 421 666
E-mail: tothj.muszakivizsga@upcmail.hu


Nyitvatartás: 
Hétfő - Péntek: 08:00 - 17:00

Gépjármű műszaki vizsga feltételei, menete

Minden gépjárművet a tulajdonosoknak kötelező kétévente elvinni műszaki vizsgára, amit elmulasztva, a gépkocsi nem vehet részt a közúti forgalomban..

Minden járművet kötelezően  be kell mutatni, a jármű kategóriájának megfelelően M1,N1 kat .L3E,L4E, O1.O2.  jármű esetén 4,majd azt követő minden 2. évben műszaki vizsgálatra. A vizsgálaton a szakemberek a járművet a vonatkozó jogszabályok és elírásoknak megfelelően átvizsgálják. Sikeres vizsgálat esetén a jelenleg érvényben lévő eljárás szerint már csak a forgalmi engedélybe a műszakivizsga érvénységi idejét bejegyzik.  Ez történhet a valós lejárati időpont lejárta előtt 30 napon belül, akkor a jármű műszakivizsgája  az előző müszaki vizsga lejárati idejéig meghosszabbodik. Műhelyünkben minden vizsgára érkező járművet előzetes átvizsgálásnak vetünk alá, a későbbi műszaki vizsga sikerességét megakadályozó hibák megvizsgálása céljából. Így garantáljuk a sikeres műszaki vizsgát. Ez a vizsgálat külön tételkén szerepelni fog az ügyfelünknek kiállított számlán. Műszaki vizsga állomásunkon M1,N1 O1,O2 L3E ,L4E kategóriájú  max. 3,5 tonnás járművek műszaki és eredetvizsgálatát végezzük, rövid határidővel. Gépjárműre felszerelendő kiegészítő világítás , vagy egyéb szerkezetek/ vonóhorog/ kiválasztásában, beszerelésében , felszerelésében állunk az ügyfelek rendelkezésére.

Amennyiben a jármű minden vizsgálati követelménynek megfelel, abban az esetben a forgalmi engedély érvényességét a helyszínen meghosszabbítják, sorszámát a forgalmi engedélyben is rögzítik, hogy esetleges rendőri igazoltatás során a hatóságok is meg tudjanak bizonyosodni az érvényességről.

Sikeres műszaki vizsga esetén, a jármű forgalmi engedélyébe bejegyzésre kerül az új érvényességi idő. Amennyiben ez nem kivitelezhető vagy a vizsgáztató olyan megállapítást tett, amelyek alapján az okmány erre nem alkalmas, úgy a műszaki adatlappal be kell fáradni a járási okmányirodába, ahol megtörténik majd a forgalmi engedély érvényesítése vagy cseréje. A környezetvédelmi felülvizsgálat természetesen továbbra is elvégeztethető külön, a jogszabály meghagyta ennek a lehetőségét, azonban ez semmilyen más előnnyel nem jár együtt, hiszen az autó ezt mindenképpen csak a műszaki vizsga után kaphatja meg, önmagában tehát nem ér semmit. Ha a műszaki vizsga során a jármű valamiért nem felel meg az elvárásoknak, a vizsgálat napjától kezdve a forgalmi engedély azonnal megszüntetésre kerül. Mindez annak ellenére is, ha a forgalmi engedély szerint a jármű esetleg még néhány napig, hétig vagy hónapig szabadon használható lett volna a mindennapokban. A jármű ezt követően közúti forgalomban nem vehet részt egészen addig, amíg át nem esik egy sikeres műszaki vizsgán.

A műszaki vizsga vizsgadíjhoz kötött. Maga a vizsgáztatás két fő részből tevődik össze, így a közlekedésbiztonsági vizsgálati díj mellett a jogszabály szerint előírt állami vizsgadíjat.

A hatósági díjak általánosságban jármű kategóriánként – és gyakran vizsgapontonként is – eltérnek egymástól. Amennyiben azt észleljük, hogy járművünk forgalmi engedélyének érvényessége hamarosan lejár, akkor legalább a kérdéses dátum előtt 2-3 héttel keressünk fel egy vizsgapontot – akár személyesen, akár telefonon –, a vizsgára ugyanis előzetesen ebe kell jelentenünk a járművet. Amennyiben ez megtörtént, elvihetjük az autót egy előzetes ellenőrzésre, ami azért fontos, mert így idő előtt kijavíthatók azok a problémák és hiányosságok, amelyek ellehetetlenítenék a sikeres műszaki vizsgát. Ha ezt a vizsgaponton orvosoltatjuk, akkor a vizsgáztatási határidő helyett azt az időpontot kell megadnunk, amikor az autót a szerelők megjavítják, ezzel egy időben pedig azonnal érvényesítik is a műszaki vizsgát.

Ha nincs szükség előzetes hibaelhárításra, a műszaki vizsgáztatást helyben is megvárhatjuk, hiszen 30-60 percnél nem tart tovább.

A klímarendszer ellenőrzésekor kiderülhet,, hogy a vezetékek elöregedtek, szivárognak vagy a klímahűtő állapota nem megfelelő. Természetesen ezek javítását, cseréjét is el tudjuk végezni.   Hivatkozások:
  • 77/2009 Köhém rendelet a járművek környezetvédelmi megvizsgálásáról.
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=a0900077.khe
  • 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99000006.KOH  
  •  5/1990 Köhém rendelet
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99000005.KOH
  • Polgárőr járművekre vonatkozó előírások, rendeletekben segítséget nyújt.
http://csmpolgaror-hu.webnode.hu/news/a-jaror-szolgalatot-ellato-polgaror-gepjarmuvek-es-jarmuvek-egyseges-kulso-megjelenesenek-leirasa-es-kovetelmenyei/